Jetpack: wil je deze plugin nu wel of niet installeren?

2

Jetpack; het is een veel besproken plugin onder bloggers. Wel of niet installeren, wel of niet de vertraging van je website voor lief nemen? Ik licht vandaag mijn persoonlijke mening toe.

Wat is Jetpack?

Jetpack is een handige WordPress-plugin met tal van opties die het je als blogger een stuk makkelijker maakt. Er zitten ruim 30 functies in, waaronder handige statistieken, een contactformulier, verkorte links voor het delen van je blog en een abonneerfunctie.

Waarom er zoveel discussie is over Jetpack?

Je kunt je voorstellen dat zoveel opties in één blog zorgen voor een grote plugin. En dan heb ik het niet over het aantal MB’s webruimte, zoveel kost een MB niet meer tegenwoordig. Maar zodra jouw website wordt opgeroepen door een bezoeker moet dit wel allemaal geladen worden. En dan kan vertraging opleveren voor je website. Iets waar – zoals eerder aangegeven – Google niet enorm dol op is. Een tragere website draagt niet bij aan je zoekmachine-optimalisatie.

Als je Jetpack zelf al geïnstalleerd hebt, voer dan eens een test uit met PS3 Plugin profiler. Je zult dan pas zien hoeveel deze plugin eist. Maar heel eerlijk de SEO plugin van Yoast doet dat ook en toch zal ik je nimmer adviseren hem dan maar niet te installeren. En dat is ook de reden dat ik zelf deze plugin gewoon gebruik, maar ook Jetpack geïnstalleerd heb.

Waarom ik Jetpack wel geïnstalleerd hebt?

Waar voor Yoast geldt dat je deze echt niet mag missen, geldt voor Jetpack dat ik een aantal functies gewoon ook niet wil missen. Omdat ze me het leven makkelijker maken, of die van de bezoeker. Ik gebruik daarom twee functies van Jetpack:

  • WordPress stats. Ik zweer bij Google Analytics, dit zijn de meest betrouwbare cijfers. Maar wil je even snel zien hoe het gaat, dan is dit ideaal. Daarnaast vind ik het grootste voordeel dat je heel snel de clicks naar een adverteerder of een samenwerkende partij kunt zien, waar dat in Google Analytics niet zo makkelijk is, dit moet je specifiek instellen.
  • Abonneerfunctie. Onder het reactiescherm onder elke blogpost vind je twee vinkjes; ‘Stuur mij een e-mail als er nieuwe reacties zijn’ en ‘E-mail me als er nieuwe berichten zijn’. Ik vind deze functie fijn voor bezoekers, maar tevens levert het mij meer terugkom-verkeer op.

Voor beiden van deze functies heb ik nog geen alternatieven gevonden die me precies dat bieden wat ik wil. En al vind ik deze wel dan is het de vraag of twee nieuwe plugins minder zwaar zijn dan Jetpack in de variant zoals ik hem draai. Want dat wordt vaak vergeten; als je 10 functies van Jetpack gebruikt, is dat dan echt zwaarder dan wanneer je 10 alternatieven zoekt? Vermoedelijk niet.

Om rekening mee te houden…

Als je Jetpack installeert, zet dan alle functies in eerste instantie uit en ga daarna kijken welke van de functies een toevoegde waarde hebben en zet deze aan. Zorg dat je geen opties aan laat staan die je niet gebruikt. Dit zorgt voor een extra belasting.

En ga op zoek naar alternatieven. Kijk of er functies zijn die je met een andere plugin of misschien met een online tool kan opvangen. Dit kan voor een lagere belasting zorgen. Een aantal voorbeelden op een rij:

  • Aangepaste CSS. Dit is steeds vaker al verwerkt in themes. Niet nodig dus in veel gevallen.
  • Contactformulier. Zelf gebruik ik Contact form 7, meer opties en bij een test van mij kant ook weinig belasting (dus vertraging in laadtijd) voor je website. Dit kan echter op elke website anders uitpakken, dus check dat zelf even.
  • Favicon. Check eerst of deze functie niet al in je theme zit. Zeker bij betaalde themes heb je dit vaak al standaard in de theme-opties.
  • Gerelateerde berichten. Ook iets dat steeds vaker in je theme verwerkt zit, maar mocht dit bij jou niet zo zijn, bekijk dan ook eens Related posts by Zemanta.
  • Shortlinks wp.me. Waarom niet gewoon via Bit.ly korte linkjes aanmaken? Krijg je ook nog eens interessante statistieken op de koop toe als je dit via een account doet. Weet je meteen wat er werkt op welke vorm van social media.

Mocht jij Jetpack ook gebruiken dan hoor ik graag welke functies je gebruikt en waarom.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties2 reacties

  1. Jetpack is een van mijn favoriete plugins en gebruik hem vaak. De functie die ik ook fijn vind is dat hij automatisch een link publiceert op een social media platform bij het publiceren van een post, de statistieken en ook de deelfuncties.

  2. Ik heb een vraagje ik heb mailpoet en nu kan ik deze vinkje niet aanmelden hij geeft dit aan Deze functie kan niet werken, omdat de ‘Reactie’-functie van de plugin ‘JetPack’ ingeschakeld is. Hoe kan je deze uit schakelen zo dat ik nieuwsbrieven kan versturen. Bij mijn jackpack werkt de optie nieuwe abonnee kun ze ze niet aan melden de laaste regel is zoek. Wie heb voor mij een oplossing.

Laat een reactie achter