WordPress: het maakt je leven een stuk eenvoudiger. Als je er op de goede manier mee omgaat én je er enigszins in verdiept. In dat laatste help ik je met liefde op weg! En dus zet ik de grootste WordPress-fouten op een rij. Na vandaag maak je die niet meer, afgesproken…?
1. Te lange slugs
Voor diegene die niet weten wat een slug is: dat is de URL van jouw uiteindelijke post. Afhankelijk van de instellingen van de permalinks bepaalt WordPress deze in combinatie met je titel. Heb je een heel lange titel? Dan wordt jouw slug enorm lang en daar heeft Google wat moeite mee.
Gelukkig biedt WordPress de mogelijkheid – helaas door weinig bloggers gebruik – om handmatig de slug in te korten. Zoals je op de afbeelding hier ziet. Als ik niets had gedaan, was mijn slug /fulltime-blogger-worden-sta-hier-bij-stil. Dat laatste heeft Google helemaal niet nodig, en is alleen maar URL vervuiling. Het artikel draait om ‘fulltime blogger worden’.
2. Standaard permalinks
Hierboven al stiekem een beetje genoemd: afhankelijk van jouw instellingen in WordPress wordt de link van jouw artikel aangemaakt. WordPress houdt een standaard aan van /?p=123 en dat is dus niet handig. Hoe weet iemand – en zeker Google – dan ooit waar jouw pagina over gaat? Zorg dat je je permalinks direct goed instelt. Hoe? Lees het artikel over permalinks.
3. Teveel tags gebruiken
Onlangs ter sprake gekomen in #blogpraat en ik schreef er daarom zelfs een apart artikel over: het gebruik van tags. Ik zie regelmatig gebeuren dat mensen tientallen tags aan één post toevoegen. Niet doen! Gebruik ze met mate, en vooral bewust.
4. ‘Admin’ als gebruikersnaam gebruiken
Veel gebruikers installeren WordPress met een admin-account, en loggen hier vervolgens ook altijd mee in. Niet doen! Tenzij je het hackers heel eenvoudig wilt maken… Maak een aparte inlognaam aan, die overigens ook nog eens kan afwijken van de naam die wordt getoond bij je blogs. Je kunt dus rustig als inlognaam ‘pietjepuk’ gebruiken, terwijl de lezer ‘Laura’ ziet.
5. Geen alt-tags toevoegen aan plaatjes
Google is slim, maar niet zo slim dat ze kunnen uitlezen waar jouw beeld over gaat. De enige manier om hen dit duidelijk te maken is door een alt-tag toe te voegen aan je plaatjes.
Zo weet Google waar je plaatje over gaat en als dit aansluit bij waar je artikel over gaat (en daar zorg je voor!) is dit weer extra punten voor jouw zoekmachine optimalisatie. Kleine moeite, groot plezier. Zie de afbeelding waar je dit in kunt vullen.
6. Niet back-uppen
Ook ik heb mij hier schuldig aangemaakt in de eerste jaren, maar wat een stress dan als je website opeens kuren vertoond, of als je database knalt. Gelukkig zijn er steeds meer handige plugins voor, zoals BackWPup.
Let er altijd op dat zowel je database als je bestanden worden geback-upt. Heb je maar één van deze twee, dan kan dit alsnog voor problemen zorgen.
7. Ongebruikte thema’s en plugins laten staan
Gooi alles weg wat je niet gebruikt. Ja, ook ongebruikte thema’s en plugins. Ze nemen niet alleen nodeloos veel ruimte in op je server, je creëert ook nog eens meer ingangen voor hackers. Deleten!
8. Spam reacties laten staan
Er gaat een SEO-mythe rond: meer comments zouden goed zijn voor je ranking. Nee, niet als dit spam-reacties zijn, dit brengt eerder schade toe. Zorg dat jouw website spam al afvangt met bijvoorbeeld Akismet, en die paar die wel doorkomen: direct de prullenbak in.
Van welke WordPress-fouten heb jij geleerd?
Uiteraard is dit slechts het topje van de ijsberg én ook zijn er WordPress-fouten die ik graag in een uitgebreid artikel aan de kaak stel. Toch ben ik voor nu wel benieuwd naar de fouten waar jij eerder tegenaan bent gelopen, en waarvan je heel veel hebt geleerd.
Laat je me het even weten? En: deze fouten dus nooit meer maken hè?
Reacties
Reacties24 reacties
Handige tips. Ik doe gelukkig alles (inmiddels). Ik paste vroeger mijn fotoformaten nooit aan. Dat stond 1) lelijk in het artikel en 2) ik maakte de mb’s ook niet kleiner zodat de foto’s onnodig veel ruimte in beslag namen en mijn site heel traag. Dom, dom, dom! 🙂
Goede toevoeging! Ik schreef eerder een artikel over de grootte van foto’s op je blog.
Een van de dingen waaraan ik me schuldig maakte, en soms nog wel eens doe, zijn idd de slugs. Hiermee wil ik wel aan de slag gaan nu mijn blog er definitief staat.
Vergeet je geen redirects aan te brengen mocht je slugs van artikelen die al live staan nog veranderen?
Ik heb laats een plugin gedownload voor redirects en brokenlink checker. Met het wisselen van mijn thema en aanpassen permalinks zijn er stiekem veel broken links aangetroffen,
Super handige tips! Ik ga eens kijken naar mijn linkjes en de namen van mijn afbeeldingen. Daar heb ik nog nooit naar gekeken, oeps!
Ik vergeet wel eens mijn url aan te passen als er een lange titel is. Ook wat betreft het weggooien van ongebruikte plug-ins en thema’s dat wist ik niet. Toch maar even de vuilnisbak erbij halen!
Slugs zijn nieuw voor mij. Heb de term wel gezien maar wist niet wat het betekende. Ik ga daar op letten!
Haha, het meeste doe ik inderdaad ook… Ik ben gewoon lui aangelegd! Wel duidelijk uitgelegd trouwens! Maar ga er nog even een nachtje over slapen… 😉
Mijn leermomenten? Ik gebruikte veel teveel plugins die niet altijd nodig waren en ik linkte niet intern naar oudere pagina’s. Beide hebben me – nu ik deze fouten niet meer maak – veel opgeleverd voor de vindbaarheid van mijn blog in Google.
Super handige tips zeg! Ik vind je blog echt zoooo handig!
Aandachtspunten voor mij zijn de slugs en de alt tags. Daar besteedde ik nog geen aandacht aan. De rest heb ik toevallig pas nog naar gekeken haha.
Erg leerzaam voor de (beginnende) blogger. Ik mis nog wel het installeren van een SEO plugin, zodat je meteen je SEO titels en omschrijvingen instelt voor je artikelen en pagina’s. Het is zonde als je artikel geïndexeerd wordt met een zelfbedachte omschrijving door Google en je dit naderhand gaat aanpassen en je moet wachten tot dit opnieuw geïndexeerd is.
Klopt, Mark! Ik schreef eerder al over de plugin van Yoast en over de waarde van meta descriptions en -titles.
Erg handige tips! Ik moet er nog een paar ten uitvoering brengen merk ik wel.
Voor mensen met blogger. Je kunt ook alt codes toevoegen. Dit doe je door op de foro te klikken en dan eigenschappen. Succes
Thanks voor de toevoeging!
Kan ik de Alt-tekst ook achteraf nog toevoegen, wanneer de afbeelding al aan een gepubliceerd artikel gelinkt is? Maakt het dan nog uit voor Google?
Ja hoor, dit heeft zeker nut. Google komt weer opnieuw langs je artikelen en pikt dan altijd (SEO)verbeteringen op. Gewoon doen dus!
De slugs moet ik ook eens wat meer op letten. Volgens mij maak ik me aan de rest niet schuldig, dus dat scheelt. 🙂
Dankje Laura, zeker wat van geleerd! Gelukkig probeer ik al een boel goed te doen. Alleen nog even werken aan het inloggen en de back-up. Is alleen die plug-in backWPup dan voldoende of moet ik nog meer doen? Groetjes, Anne
Handige tips! Dank je wel, zo leer ik elke keer weer wat bij..
Hi Laura, Hoe kan ik het beste mijn gebruikersnaam veranderen? Ik heb namelijk ook Admin als gebruikersnaam! Liefs, Beaudine
Gebruikersnamen kunnen niet gewijzigd worden, alleen schermnamen. Misschien een trucje om het te omzeilen: maak een nieuwe gebruiker aan op je eigen naam en maak die admin. Kijk of het mogelijk is om admin te verwijderen en zet alle artikelen die op admin staan op je eigen naam.