Help! Moet ik mijn foto’s van een watermerk voorzien?

13

Helaas… het gebeurt maar al te vaak dat er berichtjes van bloggers voorbij komen dat hun content ‘gestolen’ is. Of het nu gaat om beeld of om tekst, het blijft zuur. Wat kun je eraan doen?

Mijn vriend en ik hebben een geweldige discussie gehad over foto’s. Moet je nu op foto’s een watermerk zetten of niet? En wat is er mogelijk met een plugin voor WordPress, waarbij bijvoorbeeld de functie voor de rechtermuisknop wordt uitgezet?

Deze mail kreeg ik onlangs van lezeres Sanne. Buiten dat ik haar een uitgebreid antwoord gaf, besloot ik er ook op mijn blog even extra aandacht aan te besteden. Aan dit, en aan het probleem van copycats.

Persoonlijke keuze

Of je watermerken op je foto’s wilt plaatsen, is heel persoonlijk. Zelf doe ik het niet, zelfs niet voor mijn Portretfotografie. Ik vind dat het een foto echt kan verpesten en het wordt ook zo’n uithangbord voor jezelf bij meerdere foto’s op een pagina. Alleen als ik een klant een voorbeeldgallery stuur van de een fotoshoot zet ik er een watermerk doorheen. Omdat ze anders wel makkelijk printscreens maken en zelfs die bestanden gebruiken om af te drukken. Dan verlies ik direct geld.

Hoe ik mijn content dan wel bescherm…?

Feitelijk niet. Er bestaan plugins (zoals WP Content Copy Protection & No Right Click) die bijvoorbeeld de rechtermuisknop beschermen. Zodat je foto’s niet opgeslagen kunnen worden en je tekst niet te kopiëren is. Maar waar een wil is, is een weg. Wel eens bij stil gestaan hoe eenvoudig het is om een printscreen te maken en het beeld uit te snijden bijvoorbeeld? Het is dus feitelijk een schijnzekerheid. En zelfs een foto met een watermerk is te Photoshoppen. Wil ik dan al die moeite nemen voor de ene keer dat het misschien gebeurt? Nee. Ik heb bewust besloten om uit te gaan van de eerlijkheid van de mens.

Hoe ik erachter kom of een foto is gestolen

En natuurlijk is niet iedereen eerlijk; dat is herhaaldelijk uit steekproeven gebleken. Zowel met tekst (complete teksten werden gekopieerd, waarbij men ook vergat even mijn bedrijfsnaam eruit te halen) als met beeld. Ik zit er niet dagelijks bovenop, maar af en toe neem ik de tijd om wat recente teksten en afbeeldingen door een scan heen te halen. Hoe?

  • Reverse Image Search. In Google kun je heel eenvoudig jouw foto uploaden en bekijken of deze foto ook elders op het web is gepubliceerd. Dit werkt heel eenvoudig. Ga naar Google en klik rechtsboven in op ‘Afbeeldingen’. Upload de foto waar het om gaat of voer de afbeeldings-URL in. Google toont nu alle pagina’s waar dezelfde afbeelding op voorkomt. Copycats zijn zo ontdekt!
  • Voor teksten gebruik ik Copyscape. Hoewel een snelle check prima kan door jouw tekst in Google in te voeren, werkt Copyscape net iets makkelijker. Voer de URL van jouw pagina in (bijvoorbeeld van een blogpost waarvan je vermoed dat deze een of meerdere keren is overgenomen) en Copyscape gaat op zoek naar webpagina’s met dezelfde teksten. Ook losse alinea’s worden meegerekend.
  • Ook de plugin Plagiarism kan hulp bieden.

Mijn tekst/afbeelding is gekopieerd, wat nu?

Het is mij regelmatig gebeurd, en gelukkig in de meeste gevallen tekst. Of dat minder erg is? Ja, voor mij als fotograaf wel. Als de foto’s van mijn fotoshoots namelijk elders worden gebruikt, ben ik niet alleen de dupe, maar is ook mijn klant dat. Zijn of haar dochter of zoon staat misschien wel op een website waar ze helemaal niet mee geassocieerd willen worden. Tekst die gejat wordt is niet minder erg, maar voor mij wel anders. Ik vind het vooral zuur dat ik zelf zolang over een tekst heb gedaan en andere mensen dit dan simpelweg copy pasten. Nog niet eens proberen om met de informatie die ze bij mij vinden een mooi, eigen artikel te schrijven met een andere insteek.

Wat ik doe in dit soort gevallen? Als het om tekst gaat, mail ik de eigenaar van de website en leg ik ze uit waarom ik het vervelend vind dat ze mijn tekst gebruiken. Dat ik het als een eer zie dat ze mijn tekst mooi vinden, maar dat ik daar wel heel lang over heb gedaan en het oneerlijk is dat zij nu met de eer gaan strijken. Buiten nog dat Google ze echt niet liever gaat vinden met de duplicate content. Ik vraag ze vriendelijk de tekst te verwijderen en een nieuwe tekst te schrijven.

Ik heb genoeg smoesjes gehoord: ‘Mijn websitebouwer heeft ze er in gezet’, ‘Ik heb deze tekst geschreven, jij hebt hem van mij gestolen’ (lang leve publicatiedata in broncodes). Maar puntje bij paaltje is de tekst altijd direct verwijderd. Ik geef dan ook wel altijd een deadline van 48 uur in de mail aan.

Heb ik ooit schadevergoedingen geëist?

Nee. Het is altijd op kleine schaal gebeurt en het werk wat er in gaat zitten is dan groter dan de schade. Ik stuur dan liever één boze mail en daarmee klaar. Wil je wel een schadevergoeding eisen, volg dan vooral de tips op van Charlotte:

Heb je een inbreuk gevonden, dan wil je daar natuurlijk iets tegen doen. Uiteraard heb je screenshots gemaakt, de url genoteerd, formaat gecontroleerd en andere zaken vastgelegd en nagekeken om de schade goed te kunnen bepalen en te kunnen onderbouwen. Stap 1 is om te bedenken wat je doel is. Naamsvermelding, offline halen, schadevergoeding of iets anders? Hoe ver wil je gaan? Wat als iemand niet meteen doet wat je vraagt, ben je dan bereid naar de rechter te stappen? Of vind je een alternatieve deal bijvoorbeeld ook goed? Vervolgens schrijf je een brief (e-mail) waarin je aangeeft welke foto inbreuk maakt en wat je vervolgens van hen verwacht. – Charlotte’s Law (lees hier het uitgebreide artikel)

In hoeverre beveilig jij je tekst en foto’s en waarom heb je hiervoor gekozen?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties13 reacties

  1. Goed blog. Het is mij ook nog niet eerder overkomen overkomen. Denk ik maar ik zal eens kijk kijken nmet de genoemde plugins

  2. Een naam op of meteen onder de foto (al dan niet in de vorm van een watermerk) is overigens wel verstandig om te doen, omdat je daarmee gemakkelijker kunt bewijzen dat jij de maker bent van de foto. Ook als ze het er later weer af slopen.

    • Telt dit ook als je het er bijv. onder zet in een witte balk? Ik ben er geen fan van om het in mijn foto te plaatsen, zoals Laura zelf ook al aangeeft. Ik vind mijn foto’s er niet mooier op worden en hoop dan ook dat men eerlijk hiermee omgaat.

  3. Omdat mijn foto’s nog niet zo noemenswaardig zijn (maak ook vaker gebruik van gratis stock) zou ik het juist erger vinden als mensen klakkeloos mijn teksten overnemen en dan met name mijn fictieve teksten. Ik zelf heb er ook niet voor gekozen om alles te beveiligen en hoop inderdaad dat mensen zo eerlijk zijn. Je tips voor sites en plugins zijn super handig en ga dit binnenkort zeker eens uitproberen. Goed artikel zeg!

  4. Nog een tip, al je de rechtermuisknop blokkeert zorg er dan ook voor dat je de pinterest functie uitschakelt. Naast printscreen is het heel makkelijk foto te pinnen en alsnog op te slaan.

  5. Ik plaats, sinds ik ben verhuisd naar mijn nieuwe domein, geen watermerken meer. Ik vind het niet mooi staan. Onlangs kwam ik een foto van me tegen op een of andere Facebookpagina van een bedrijf en daar stond wel een watermerk van mij in. Een watermerk trekken ze zich blijkbaar ook niets van aan. Ik vind het frustrerend en zo brutaal.

  6. Dankjewel voor dit artikel. En om over mijn vraag te schrijven.
    zoals charlotte hier boven als reactie geeft, is het inderdaad beter om een watermerk te zetten. dit ga ik ook wel doen, alleen iets klein dat niet zo groot is.

    • Omdat je weet nooit of je foto’s gestolen worden. Bewijs achteraf maar eens dat het jouw foto’s zijn. Natuurlijk is het mooier zonder watermerk je foto’s.

  7. Ja en nee, meestal als ik er zin in heb dan zet ik de naam van mijn blog erop, maar dat is alles, en ook dat kan weer uitgesneden worden ben ik al achter. Wat ik nooit heb begrepen is dat een kunstenaar die echt leeft van zijn werk en dat ook redelijk goed lukt, ooit foto’s van mijn blog heeft af gehaald om op zijn pro site te zetten, en mijn naam er dus inderdaad had afgesneden. Maar ik weet dat het mijn foto’s zijn, hij heeft zelfs nooit toestemming gevraagd en ja we komen elkaar nog altijd tegen zo hier en daar bij events in de stad.

    Ik heb er nooit wat van gezegd, omdat ik ervan uitga, dat hij als kunstenaar zelf ook zijn werk wil beschermen, en eigenlijk verwacht ik nog altijd dat hij naar mij toe zal komen, maar dat kan ik nu na jaren verder wel vergeten denk ik. Hij weet niet eens dat ik het weet.

    Zo is het ooit voorgekomen dat iemand ging trouwen, ik kreeg een mailtje en er werd mij gevraagd of ze een foto die ze hadden gezien op mijn blog mochten gebruiken om als uitgangspunt voor hun trouwkaarten te gebruiken. Natuurlijk ontzettend leuk en je voelt je zeker vereerd, zelf ben ik daar vrij makkelijk in. Maar mijn beste vriend vond dat ze dat moesten betalen dan. En samen met hem heb ik een pakket samen gesteld en antwoord gegeven voor een klein bedrag, kregen ze nog meer foto’s die nooit zijn gepubliceerd van hetzelfde plekje in het Vondelpark en mochten dat dan gaan gebruiken, maar eerst betalen…

    Ik heb nooit meer van haar gehoord, ze had ook geen blog verder voor zover ik weet, en ik heb dus geen idee of ze die kleine foto die ze veel groter en in betere kwaliteit alsnog hebben gejat om hun trouwkaarten van te maken.
    Je ontkomt er gewoon amper aan.

    X

  8. Heel goede blogpost! Ik ben nog altijd aan het twijfelen over een watermerk. Ik heb er al meerdere gehad (elke keer ben ik weer niet tevreden en maak ik iets anders), maar zonder vind ik eigenlijk mooier en het is véél minder werk. Inderdaad: waar een wil is, is een weg. ANWB heeft een keer één van mijn foto’s zonder toestemming gebruikt voor een artikel, uiteindelijk heb ik daar wel een schadevergoeding voor gekregen. Ze hadden zelfs het watermerk eraf geknipt. Zo zie je maar dat zelfs grote organisaties zich schuldig maken aan het betere jatwerk.

  9. Ik zet altijd op de foto’s voor mijn blog Blogging MiKa. Elke foto. Ik heb namelijk een keer gehad dat, toen we nog zogeheten geboorteborden verkochten via Marktplaats dat iemand gewoon mijn foto had gebruikt en sindsdien ben ik nog oplettender. Ik heb echt geen zin dat anderen met mijn werk er vandoor gaan. Maar eigenlijk, sinds ik blog doe ik dit al. Het is een kleine moeite aangezien je foto’s toch bewerkt, om gelijk even op tekst te drukken, even jouw eigendom te beschermen en klaar. Gaan ze het photoshoppen heb ik toch mn best gedaan. Over gestolen tekst heb ik veel gelezen, maar nog nooit iets mee gedaan, dus daarin heb je mijn ogen geopend en ga ik eens een keer kijken of ik daar nog iets uit kan halen.

Laat een reactie achter