Help! Wat zijn sneeze pages?

13

Tijdens een wekelijkse #blogpraat, in dit geval over de waarde van oude content, kwam het woord sneeze pages op tafel. Verwonderde ‘blikken’, want wat is dat precies? Tijd om in dit fenomeen te duiken!

Een Amerikaans fenomeen overgewaaid naar Nederland

Amerikanen zijn trendsetters als het aankomt op bloggen, en ook de term sneeze pages komt van de andere kant van de oceaan. Ik heb geen idee hoe de naam ooit ontstaan is – er zijn verschillende theorieën over – en heel eerlijk: de afkomst maakt ook niets uit, het gaat om het nut van de pagina en die kan ik je wel vertellen.

Een sneeze page is een pagina waarop je alle blogjes m.b.t. één onderwerp verzameld, een index. Een soort startpagina over dat ene onderwerp (of misschien wel van je best gelezen blogjes), een handige gids voor je bezoeker die op zoek is naar een specifiek onderwerp. Je kunt daarnaast oude content in leven houden. Zou zonde zijn als dat niet meer gelezen wordt toch?

Enkele voorbeelden van sneeze pages van Nederlandse bloggers

Tijdens #blogpraat kwamen er natuurlijk een aantal voorbeelden van sneeze pages naar voren. Ik heb een aantal van deze geselecteerd en voor je verzameld, zodat je enig idee krijgt hoe je zelf een sneeze pagina kunt aanpakken. Er zijn namelijk geen keiharde regels, je kunt hem maken zoals jij hem wilt:

  • Lisanne verzamelde alles wat ze schreef over chronische lyme. En met alles bedoel ik niet alleen links, maar ook filmpjes en infromatie.
  • En Lisanne heeft meer sneeze pages, zo schreef ze ooit een interessante serie met tips voor bloggers, die je nu allemaal op één plek vindt.
  • Raymond Snijders doet niet aan sneeze pages, hij noemt het inhoudsopgave. En ja, ook dat dekt de lading. Een voorbeeld van een van zijn inhoudsopgaves is die over foto’s zoeken en hergebruiken.
  • Nog meer leren over bloggen? Bekijk de bloggergids van Blogtrommel.

Het verschil tussen sneeze pages en tags

Toegegeven: ik gebruik zelf zelden sneeze pages. Ik heb er welgeteld één, over WordPress-plugins. En deze is meteen een goede om het verschil tussen tags en sneeze pages te tonen. De tag van WordPress-plugins is niet meer – oeh wat zeg ik dat oneerbiedig over mijn eigen pagina – dan een opsomming van alle blogs over WordPress-plugins die ik al heb geschreven. Uiteraard staat er wel een handmatige omschrijving boven, want hey, had ik je niet geleerd dat je zo jouw tags optimaal benut voor zoekmachines?

Maar op mijn sneeze pagina kan ik, zoals je ziet, veel meer kwijt. Ik vertel waar je op moet letten bij het kiezen van een WordPress-plugin, en hoe belangrijk het updaten is. Uiteraard is de opsomming het belangrijkste onderdeel, maar ik licht ook graag voor, zodat je goed omgaat met WordPress-plugins. Dat is op een tag-pagina haast onmogelijk, tenzij ik een heel lange omschrijving toevoeg….

Waarom ik sneeze pagina’s dan toch weinig gebruik?

Simpelweg omdat ik ze vergeet te updaten en ze daarmee hun waarde verliezen. Maar mocht jij daar wel aan denken en niet zo’n zeef zijn als ik dan kunnen sneeze pages voor jou wel werken. En ze zijn ook nog eens ideaal als je aan de slag wilt met zoekmachine optimalisatie voor bepaalde onderwerpen. Leef je uit! Mocht je sneeze pages hebben aangemaakt, vergeet deze dan ook niet een duidelijke plek op je website te geven. Bijvoorbeeld in de sidebar, of in je menu. Zodat niet alleen Google deze pagina kan vinden, maar ook jouw bezoeker. Want daar maak je hem uiteindelijk voor…

Kende jij het fenomeen sneeze pages al en maak je hier ook gebruik van? Ik hoor graag van je!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties13 reacties

  1. Als ik het goed begrijp zijn het dus pagina’s waar je door middel van een verhaal veel oude content laat zien (en naar toe linkt). Valt een recepten index o.i.d. hier dan ook onder als je de recepten ordent op jaargetij of op voor- hoofd- en na- gerecht?

  2. Ik zag dit begrip voorbij komen bij blogpraat maar kon nergens vinden wat het was… Bedankt voor de uitleg! Ik heb geen sneeze pages, maar het klinkt wel erg handig. Eens over nadenken als ik wat meer content heb!

  3. Thanks voor de reminder! Via byregina.com zag ik de ‘begin hier’ variant met foto’s en daar ben ik nu zelf ook mee bezig. Ik vind het zelf altijd heel erg prettig als een site zo’n duidelijke pagina heeft.

  4. Leuk artikel! Ik kende de benaming ervan niet zo maar ik had er al wel ervaring mee door het maken van een recepten index.

    Voor mijn blog heb ik nu ook sneeze pagina’s gemaakt, deze heb ik handmatig gecodeerd. Alles is nu onderverdeelt in drie categorieën. Ik hoef er verder niet veel meer aan te doen behalve aanvinken wanneer ik een blogartikel op een bepaalde sneeze pagina wil. Ideaal!

  5. Nee ik had nog nooit van de HATSJOE page 😉 gehoord, hahaha Oh.. sorry, ik ben een beetje melig, maar het klinkt wel goed, in feite zie ik dit ook weer zo, als je een goede cloud met oderwerpen hebt, heb je dus eigenlijk al een auto sneeze page.

    Maar misschien ben ik te simpel in mijn denken, wie weet ga ik het eens proberen, zo ie zo nog steeds een pagina voor mijn Atelier maken, aaaaaaaaarg veel te weinig tijd, welkom terug Morgaine in blogland 😀

    X

  6. Hoe moet ik zo’n sneeze-pagina aanmaken? En wat is juist het verschil met een categorie? Zoals je op mijn blog kan zien, heb ik enkele categorieën aangemaakt, waar automatisch ieder bericht in verschijnt als ik in de post maar de juiste categorie aangeef. Geen gedoe met updates dus. Is dit dan niet veel gemakkelijker?

    • Een categorie is, zoals je zelf al aangeeft, een automatisch gegenereerde pagina. Buiten welke artikelen er op komen, heb je weinig invloed. Ja, je kunt er zelf – als je theme dit toestaat, anders moet je het (laten) inbouwen – nog een samenvatting boven plaatsen. Op een sneeze page kun je meer kwijt, dat zie je ook in de voorbeelden zoals genoemd in het artikel.

    • Je kan ook gewoon een extra pagina toevoegen aan je blog. Met daarin de linkjes naar de berichten van jouw keuze. Dat kan in verschillende vormen: gewoon een lijstje of een doorlopende tekst met linkjes…

  7. Compleet nieuw concept voor me, om eerlijk te zijn 🙂 Ik gebruik tags om zo dezelfde berichten te plaatsen onder 1 knop en tot nu toe werkt dit goed voor me. Ik gebruik daarbij ook categorieën op mijn blog. Zo’n sneeze pagina lijkt me wel handig 🙂 Liefs! x

Laat een reactie achter