Ultimate Book Blogger: perfecte plugin voor boekbloggers

4

Waar ik al maanden niet de tijd en rust kan vinden voor #blogpraat stuitte ik afgelopen week bij toeval op #vraaghetdeboekblogger, een blogpraat-variant voor boekbloggers. Interessante discussies volgden én ik ontdekte een nieuwe plugin; Ultimate Book Blogger.

Wat is Ultimate Book Blogger?

Voor ik je een heel lang verhaal ga vertellen; neem eens een kijkje bij de boekenblog Zon en Maan. Het was namelijk Emmy, de eigenaresse van deze blog, die mij wees op deze handige plug-in.

Het fijne van de plug-in is dat hij alle recensies in lijsten zet, maar ook auteurs en series aan elkaar linkt, zodat je een database van boeken krijgt. Daarnaast zorgt de vormgeving van de plug-in voor een prettige vormgeving en kan je zelf kiezen wat je wel en niet toevoegt.

Toegegeven met name de vormgeving spreekt mij enorm aan; de achterflaptekst wordt apart uitgelicht en je krijgt een mooi rijtje van alle informatie die je nodig hebt. Zoals prijs, uitgever, genre, ISBN en auteur. Hieronder zie je een voorbeeld van Emmy. Pas onder het met rood omringde deel begint haar feitelijke review.

Als je naar deze review van Emmy gaat kun je zelf kijken hoe het in zijn werk gaat en zien wat de voordelen kunnen zijn voor jou. Voor Like & Love (it!) doe ik het feitelijk op eenzelfde manier, maar dan handmatig. Omdat het veel werk is, doe ik dat dus met minder kopjes (titel, auteur, uitgever, prijs). Het zou een enorme tijdswinst zijn! (nog even los van de voordelen die volgen door de recensielijsten die worden gecreëerd.

Ultimate Book Blogger plugin
Mocht je aan de slag willen met UBB; je kan dit eenvoudig testen op hun website. Want helaas, de plug-in is niet gratis. Voor $ 35 kun je deze wel eenmalig aankopen en levenslang profiteren van gratis updates. Is het dat geld waard? Ja, volgens Emmy wel. Het maakt haar leven als boekblogger aanzienlijk makkelijker.

En als je je bedenkt wat je jaarlijks uitgeeft aan hosting of aan een betaald theme dan vallen de kosten best mee. Ashley, de maakster van de plugin en tevens fervent boekenblogger, reageert daarnaast binnen no time (ik mailde haar op maandagmiddag om 15.00 uur en had binnen een half uur antwoord!) op vragen als je ergens niet uitkomt. Alleen al die support is super-waardevol.

Houd er rekening mee dat Ultimate Book Blogger alleen te gebruiken is als je een selfhosted WordPress-blog hebt.

De valkuil van flapteksten

Tijdens #vraaghetdeboekblogger vroeg ik wie er een eigen samenvatting schrijft en wie de achterflaptekst gebruikt. Zo’n 80% gebruikt letterlijk de achterflaptekst. De redenen waren uiteenlopend en allemaal begrijpelijk; informatief willen zijn alvorens eigen mening te geven, herkenbaarheid, uit respect voor uitgever cq schrijver… Ik snap ze allemaal stuk voor stuk, maar iets in mij schreeuwde ‘Nee, niet doen!’. Oké, dat laatste is misschien nog wat zwart/wit; het kan echt wel, maar doe het bewust en op een goede manier.

Elke keer wanneer jij een kopie maakt van de achterflaptekst creëer je direct duplicate content. Niet in een heftige vorm, want jouw post bestaat als het goed is uit meer dan alleen de achterflaptekst (als je een beetje goede boekenblogger bent althans). Toch is het van belang de verhouding in de gaten te houden. Google zal jou niet afstraffen op deze vorm van duplicate content, maar je ook niet belonen als je te weinig unieke/eigen content toevoegt. Zorg dat je de korte variant van een achterflaptekst gebruikt (soms is er een lange en korte beschikbaar) en dat jouw review aanzienlijk langer is dan de achterflaptekst.

Spring er met deze unieke content uit t.o.v. je mede-boekbloggers die ook gebruik maken van dezelfde tekst. Grote kans dat Google jou liever vindt (als je je ook aan alle andere ‘regeltjes’ houdt m.b.t. zoekmachine-optimalisatie uiteraard). Je kan dan meer verkeer verwachten en laten we wel wezen; als je dan toch veel tijd stopt in het lezen en recenseren, dan is het wel fijn als het ook veel gelezen wordt.

Aanvullende tips voor boekenbloggers

  • Keertje mee discussiëren met #vraaghetdeboekblogger? Volg zonenmaan op Twitter en houd de aankondigingen in de gaten. Ik vond het een leerzame avond.
  • Een zakcentje verdienen aan je boekenblog? Ga van start met het partnerprogramma van Bol.

Gebruik jij de plugin Ultimate Book Blogger al? Ik hoor graag jouw ervaringen.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties4 reacties

  1. Goede tips! Ik schrijf ook regelmatig over boeken en probeer het inderdaad zoveel mogelijk in mijn eigen woorden te doen, ook om het origineel te houden. Toch ontkom je er inderdaad vaak niet aan om min of meer dezelfde strekking te gebruiken. Daar komt de creativiteit om de hoek kijken 😉

  2. Gustavo Woltmann

    De plugin ziet er interessant uit, die ene investering is het uiteindelijk wel waard, zeker als je levenslang van gratis updates kunt genieten.

Laat een reactie achter