Waar een tijdschrift vaak kan rekenen op goede eindredacteuren moet jij als blogger alles zelf schrijven én redigeren. En in mijn ogen is er niets moeilijker dan je eigen fouten ontdekken. Toch kun je het risico op schrijf- en typefouten met een paar trucjes eenvoudig tot het minimum beperken.
Hoe vaak gebeurt het mij dat op een later tijdstip een artikel teruglees en denk: “Waarom heb ik die gruwelijke schrijf- of typefout niet eerder gezien?”. In al die jaren dat ik nu in de online media werk is het echter keer op keer gebleken dat het opsporen van eigen fouten enorm moeilijk is. Veel moeilijker dan de schrijffouten van een ander, die je altijd direct ziet. Hoe dit komt? Voornamelijk omdat je leest wat je denkt te hebben geschreven, zeker als je het redigeren direct na het schrijven doet. Tijd om te zorgen dat we deze valkuil tot het minimum beperken.
Wat is eindredactie?
Eindredactie is in mijn ogen meer dan alleen kijken of je geen stomme schrijf- of typefouten hebt gemaakt. Bij eindredactie gaat het ook om juist gebruik van terminologie en beroepsjargon. En ook je eigen stijl, die je door de jaren heen ontwikkeld hebt, moet in elk artikel goed naar voren komen.
Eindredactie geeft geen garantie op foutloze teksten. Niet voor jou als blogger zonder eindredacteuren, maar ook niet voor grote bladen en landelijke dagbladen. Ik werkte ooit bij een van de grootste tijdschriften van Nederland en daar glipte een ‘pubertijd’ door de eindredactie heen. Op de cover. Dat doet pijn als eindredacteur, maar het kan dus gebeuren.
Voel je niet schuldig als er een enkele fout in je tekst staat, deze word je heus wel vergeven door je bezoekers. Zolang het duidelijk is dat jij zorgt voor constante tekst, leesbare tekst, goedlopende zinnen en de juiste keuze qua woordgebruik, zal niemand jou daar direct op afrekenen.
99% van je schrijffouten voorkomen
Wil jij schrijffouten in jouw blogartikelen zo veel mogelijk beperken, neem dan de volgende tips ter harte:
- Plan tijd in voor eindredactie. Maak jij elke dag een to do lijst voor je blog? Plan aan het eind van de dag tijd in voor eindredactie. Lees dan de artikelen na die je bijv. een dag eerder hebt geschreven en die staan ingepland voor later. Direct redigeren werkt namelijk minder goed dan wanneer je dit later met een frisse blik doet. Opeens zie je wel de schrijffouten die je eerder niet zag. Ook zinnen die minder lekker lopen, zullen je nu direct opvallen.
- Schrijf veel! Hoe meer je schrijft, hoe sneller je je zult ontwikkelen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat dagelijks schrijven helpt om jouw schrijfvaardigheden een boost te geven.
- Werk aan je grammaticale vaardigheden. Check alles dubbel via Google. Gebruik je de terminologie echt zoals het hoort? Is er niet een mooier synoniem mogelijk voor die ene zin die niet lekker loopt? Zorg daarnaast dat je op de hoogte bent van standaard regels. Bijvoorbeeld: wanneer gebruik je als en wanneer dan? Wanneer is het jou en wanneer is het jouw? Stamp eventuele ezelsbruggetjes in je hoofd.
- Zoek een naleesmaatje. Heb jij goede contacten met een andere blogger? Misschien kunnen jullie elkaars teksten nalezen. Twee zien immers meer dan één. Dit is overigens wel lastig als je vaak last minute je teksten klaar zet.
- Lees je teksten hardop tijdens het redigeren. Weet je dat je veel meer fouten ontdekt als je je teksten hardop naleest? Je partner (of kind) zal je misschien even raar aankijken, maar het werkt echt. Zelf blog ik voornamelijk vanuit de trein, dus ik sla deze zelf wel altijd over.
- Print je tekst. Een trucje dat misschien nog wel beter werkt dan hardop nalezen: print je tekst. Ga met een pen bij de hand aan tafel zitten, weg van je scherm, en lees je tekst uitvoerig na. Wedden dat je nog wat aantekeningen maakt?
- Gebruik ‘lopen’ als ezelsbruggetje voor eventuele d/t-fouten. Lopen is mijn favoriete werkwoord voor het voorkomen van d/t-fouten. Vervang het werkwoord waar je over twijfelt door lopen en je zult direct je antwoord hebben. Toch nog enige twijfel? Dan speel ik vals door de hele zin om te gooien.
Uiteraard heb ik deze blog meer dan drie keer nagelezen, en zelfs nog een vriendin met goede Nederlandse kennis gevraagd om te redigeren. Of dat garanties geeft? Nee. Jij vindt ongetwijfeld nog een schrijffout terug in deze tekst. Sorry bij voorbaat.
Reacties
Reacties20 reacties
Tuurlijk sluipt er wel eens een foutje in mijn blogs, maar niet zo vervelend als hele teksten vol met fouten. Vooral dat hedendaags taalgebruik als ‘hun hebben’ en ‘me vriend’ vind ik echt niet te doen! Had ik ook als punt in mijn laatste ‘Let’s Talk’, check je teksten even voordat je ze het web op knalt! BTW sommige ‘grote’ bloggers hebben een eindredactie maar daar zie je ook nog steeds fouten, dus dat vind ik helemaal opmerkelijk!
Het gebeurt ook bij grote tijdschriften, kennelijk blijven we mensen.
Je hebt helemaal gelijk! Ik doe zelf een opleiding tot lerares Nederlands en mijn blog gaat ook voornamelijk over taal, schrijven en lezen. Als je er helemaal in zit, dan is het echt treurig hoeveel fouten veel mensen maken. Niet iedereen herkent ze ook. Maar goed: fouten maken kan en mag, maar het tot een minimum beperken is wel nodig!
Ik gebruik inderdaad lopen of smurfen voor de d’tjes en de t’tjes. Smurfen werkt net zo goed haha.
Leuk artikel! Ik herken het omgooien van een zin als je de juiste spelling niet weet voor een bepaald woord, haha. Zelf controleer ik altijd de teksten van mijn vriendin en vice versa. Dat werkt voor ons heel goed, maar dan nog wil er heel soms wel eens een spelfoutje doorglippen als we de blogpost online gezet hebben. Je leest het dan toch in een andere vorm (net zoals uitprinten, goede tip) en ziet ineens die spelfout die je eerder tot 2x toe niet zag.
Ik laat mijn vriendin het meestal even lezen voor publicatie. Ik werk in Duitsland en schrijf de hele dag in die taal. Ik wil het daardoor wel eens mengen met Nederlands en zie het gewoon niet. Ik check meestal ook nog eens in de WP preview modus, zodat het aanzicht anders is dan in de tekstverwerker.
Goed artikel. Ik ben zelf ook allergisch voor spel- en stijlfouten en toch slipt er wel eens een fout door de mazen van het controlenet. Dingen als ‘is’ in plaats van ‘eens’ (ik ga is naar de markt) vind ik storend. Ook overdreven gebruik van Engelse woorden proberen ik te voorkomen.
Tip: ik check veel bij onzetaal.nl
Dankjewel voor de handige tip!
Leuk en herkenbaar artikel! Ik lees mijn blogposts later altijd nog eens na en dan kom ik wel eens hele kromme zinnen tegen. En zelfs na drie keer lezen, zie ik soms nog iets over het hoofd. Toch net een woordje vergeten…:-)
Heel herkenbaar! Bij een ander zie je dat wel altijd, maar bij jezelf…
Dat laatste doe ik ook idd. Checken met Lopen of de hele zin dan maar anders maken, grappig. Ik geloof niet dat mijn artikelen altijd feilloos zijn omdat ik ruim 20 jaar alles in mijn dagelijks werk in het Engels doe is mijn Nederlandse grammatica af en toe echt dramatisch maar als ik het vergelijk met sommige ‘jonge’ bloggers die idd ME gebruiken daar krijg ik echt de kriebels van.
Ik ben inderdaad van mening dat een enkele schrijf- of spelfout moet kunnen. We zijn allemaal mensen. Ik ben zelf slecht met de d’tjes en t’tjes. Zeker als ik moe ben. Ik laat daarom mijn blog altijd een dag liggen voordat ik ‘m na lees en online zet.
Ik heb een tijd als eindredacteur gewerkt voor een blogsite. Ik kon me daar groen en geel ergeren aan het gebruik van ‘je’ waar je ‘jouw’ hoort te schrijven. Ook ‘me’ en ‘mijn’ door elkaar halen.
Heb je een voorbeeld van dat ‘je’ en ‘jouw’? (http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1694/jouw_je_gegevens/)
Ik heb je blog net ontdekt! Superhandig, ik ga je gelijk volgen. Zelf merk ik dat er nog wel eens spellingsfoutjes doorheen gaan. Zeker een aandachtspunt ook.
Mijn omgeving wijst me regelmatig op mijn foutjes. Ik besef dat ze van belang zijn, maar zolang de tekst maar lekker loopt. Ik geef de Slip of the Pen zelfs een apart plaatsje op mijn blog.
Ik let altijd heel erg op (mijn eigen) schrijffouten. Meestal heb ik het meteen door als ik zo’n fout maak.
Zelf heb ik echt een hekel aan schrijffouten en vind het daarom ook best wel stom als ik er zelf een maak. Een tijdje geleden las ik een boek waar echt ontzettend veel taalfouten in stonden. Toen vroeg ik me echt af hoe het kon dat die er bij de uitgeverij niet uit zijn gehaald en wilde ik bijna een brief sturen naar de uitgever, want dit was echt naar om te lezen.
Ik snap er dus ook echt helemaal niets van als ik een boek aan het lezen ben dat barst van de spelfouten. Je mag toch hopen dat het goed gecontroleerd wordt… Zelf heb ik ook wel eens wat spelfouten gemeld – die zijn er bij de volgende druk uitgehaald. 🙂
Ja, bijzonder toch dat er plotseling 5 fouten ineens tevoorschijn springen wanneer je op de publish knop hebt gedrukt. Fouten die er eerst toch echt niet zaten! Ook bijzonder hoe ik nu extra gefocust (of was het nu gefocussed?)
Ik ben geen taalvirtuoos, maar ik stoor me wel aan schrijf- en spellingfouten op de verschillende Nederlandstalige blogs die ik volg. Af en toe volg ik een korte opleiding om mijn grammaticale vaardigheden en kennis van de spelling op te frissen, en dat helpt je alert te houden.
Er bestaan ook tal van interessante sites (zowel in België als Nederland) waar je alles over taal kan opzoeken. Die staan steevast in mijn favorietenbalk. Daarnaast gebruik ik dikwijls de ‘dikke’ Van Dale en het Van Dale synoniemenwoordenboek.