Effectief reageren op andere blogs doe je zo

31

Wil je meer verkeer naar je blog, een betere band met je lezers én meer naamsbekendheid? Zorg dat je actief reageert op andere blogs. Op de juiste manier. Wat de juiste manier is? Ik zet de do’s & don’ts voor je op een rij.

Reacties achterlaten op andere blogs: daarom!

Laat ik allereerst even een mythe uit de wereld nemen: reageren op andere blogs draagt niet bij aan zoekmachine-optimalisatie. Als dit jouw doel is met reageren, stop dan maar meteen. Een beetje blogger heeft de links die achter jouw naam verschijnen op no follow staan, waardoor er geen ranking wordt doorgegeven. Zijn het geen no follows dan nog zal Google herkennen dat veel van jouw externe links van reacties komen, en ze niet als meerwaarde zien.

Voor zoekmachine-optimalisatie hoef je het dus niet te doen. Waarom je dan wel moet, of wilt, reageren op andere blogs?

  • Je vergroot je zichtbaarheid in blogland door regelmatig te reageren op andere blogs.
  • Door het delen van je expertise in reacties op blogs in dezelfde niche kun je werken aan je status als expert, en aan je betrouwbaarheid.
  • Je genereert meer verkeer door de reacties (met clickable naam) die je achterlaat.
  • Door in discussie te gaan op blogs kun je zelf ideeën op doen voor nieuwe blogartikelen.
  • Door het lezen van en reageren op andere blogs zorg je ervoor dat je scherp blijft op datgene wat leeft onder jouw doelgroep.

Klinkt als een simpel optelsommetje niet? Maar als je op de verkeerde manier reageert, als je reageren op andere blogs alleen maar ziet als gratis adverteren, kan het wel eens heel anders uitpakken. Daarom de do’s & don’ts voor je op een rij. Doe er je voordeel mee!

Do’s en dont’s bij reageren op andere blogs

  • Het doel van jouw reactie? Waarde toevoegen aan het artikel. Laat geen reacties achter van twee woorden (‘Leuk artikel’, ‘Mooie foto’), maar reageer inhoudelijk op het artikel. Wanneer je waarde toevoegt? Deel een verhaal, geef nuttige voorbeelden, geeft antwoord op een vraag van de blogger of belicht een andere kan van het verhaal.
  • Lees het hele artikel voordat je reageert. Hoe vaak er reacties op blogs staan waarvan duidelijk is dat het artikel niet geheel gelezen is en het alleen om het reageren ging… Niet doen! Dit geldt overigens ook voor de reacties die er al staan, want misschien staat daar al het antwoord in dat je zocht.
  • Reageer snel op een nieuwe blog. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat als jouw reactie een van de eerste vijf is je kunt rekenen op meer interactie én verkeer. Zorg er wel voor dat je niet altijd als eerste reageert, dit kan irritatie opwekken. Of ervoor zorgen dat mensen denken dat je geen leven hebt, dat wil je ook niet natuurlijk.
  • Zet je comments niet vol met links. Even los van het feit dat veel websitebeheerders die verwijderen voor goedkeuring (als Akismet hem niet al afkeurt), is dit een van de vele ongeschreven regels in blogland. Jouw naam is al clickable, dus ze kunnen naar je website. Mocht je één goede deeplink hebben, die echt van toepassing is, dan is dit wel toegevoegde waarde. Maar voorkom dat het spammy overkomt.
  • Niet eens met de blogger? Breng dit altijd respectvol. Zet geen persoonlijke aanval in.
  • Durft te onderscheiden. Laat iedereen een lange reactie achter, dan val je juist op als je een korte reactie achterlaat. Of vice versa. Zorg dat je opvalt tussen een rij met reacties. Ga natuurlijk geen hoofdletters gebruiken, daarmee word je schreeuwerig.
  • Gebruik je eigen naam. Ik laat geen reacties achter met de naam Blogaholic, ik ben Laura. Als ik mijn reacties onder de naam Blogaholic zou plaatsen, zou het als spam overkomen niet waar? Wees jezelf. Met foto ook!
  • Reageer bij de juiste blogs. Als je reageert op blogs die dicht bij jouw onderwerpen staan, kun je sneller verkeer verwachten. Als je reageert op blogs die onderwerpen aandragen die je persoonlijk interesseren, kun je ook persoonlijk reageren. Kies de blogs die voor jou zullen bijdragen, ga niet willekeurig op elke blog reageren.

Hoe actief ben jij met het reageren op andere blogs? En levert het je wat op?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties31 reacties

  1. Nou zou is de eerste actie naar aanleiding van deze blog natuurlijk hier een reactie achterlaten. Ik moet zeggen ik zie wel wat in de post zitten. Vaak zie ik vooral op instagram nutteloze reacties voorbij komen en als de eerste paar reacties ook alleen ‘leuk’ of ‘lekker dat ga ik ook maken’ zijn lees ik niet verder. Waardoor ik zelf ook geen reactie achter laat.

    Het waardevolste van een reactie achterlaten is denk ik dat je ook je mede blogger steunt/support.

  2. Ik reageer zoveel mogelijk op andere blogs. Over de waarde die mijn reacties toevoegen heb ik eigenlijk nog niet echt nagedacht. Misschien is de schrijver inderdaad ook niet zoveel met: leuk artikel. De blogs die ik volg of waar ik reageer heb ik wel altijd gelezen. Ik vind dat ook gewoon belangrijk…

    Daarnaast merk ik ook dat regelmatig reageren op andere blogs ervoor zorgt dat de schrijvers van die blogs zelf ook langs komen, je gaan volgen op social media en zet je op een bepaald moment een communicatie in gang waardoor je een online community voor jezelf opbouwt. Dat vind ik heel waardevol, omdat je dan met vragen, ideeën e.d. al gauw eens langs kan bij je collega-bloggers. Een heuse meerwaarde die je eerder hebt dan als je meteen allerlei dingen gaat vragen.

  3. Ik vind het eigenlijk maar stom dat we mensen tegenwoordig uit moeten leggen wat een goede reactie is. (Niet dat jij stom bent, maar dat de omstandigheden zo’n artikel als deze zo bruikbaar maken). Zoals Wendy zegt, vind ik persoonlijk instagram een ander medium dan een blog en vind ik reacties als ‘lekker’ of ‘leuke foto!’ wel degelijk een boodschap hebben. Ik heb duidelijk op mijn blog ook een aantal commenters waarbij ik eigenlijk denk dat ze de post wel lezen, maar gewoon niet zo goed weten wat ze moeten reageren en ze dan maar vaak ‘goed geschreven’ achterlaten. Heeft het waarde? Nah, niet echt. Maar als zij op die manier graag hun blijk van waardering tonen, wie ben ik dan om dat te beoordelen als spammy? (Bovendien reageren ze zeer consequent op een bepaald soort artikelen en lijken ze die daardoor te lezen).

    Maar even terug op mijn punt over de goede reactie: ik denk dat een goede reactie hetzelfde is als wat je de persoon in kwestie in het echte leven ook zou vertellen. De anekdote, de kennis, de mening. Zoals ik nu doe dus (maar we weten allemaal dat ik van de uitgebreide kletsmajoor reacties ben) en dat dat best een mini beetje meer vanzelfsprekend zou mogen zijn. Zo moeilijk lijkt het me niet.

    Maar ach, wie ben ik?

  4. Top artikel! Echt handige tips 🙂
    Ik reageerde eerst niet zoveel op andere blogs. Maar merk nu wel dat ik meer verkeer krijg en daarnaast is het ook erg leuk om te reageren op een blog!

    Ooh, trouwens! Via mobiel is ke facebook like box enkel een vlak met een kruisje!

    Liefs, xo
    Kim

  5. Handige tips weer! Ik maak in principe dagelijks een rondje op bloglovin’ langs al mijn blogs die ik volg. Ik lees alles en reageer alleen als ik het idee heb dat ik wat toe kan voegen. Ok, heel af en toe laat ik het wel eens bij een “leuk om te lezen” maar dan meen ik dat ook wel. En ik merk af en toe wel dat ik reacties krijg vanaf andere blogs waar ik gereageerd heb. Leuk vind ik dat!

  6. Ik probeer ook altijd wel inhoudelijk te reageren omdat ik dat zelf ook de leukste reacties vind. Maar aangezien ik nog maar een klein blogje heb vind ik het ook helemaal prima als iemand alleen ‘leuk’ schrijft 🙂 Ik vind het lastiger om te reageren als er al 100+ reacties onder een artikel staan dan heb ik toch zoiets van, doet het er nog toe, wordt het wel gelezen? Dus dan ben ik wat minder van het reageren.

    • Dit is een nadeel. Als je het gevoel hebt dat jou reactie er niet toe doet, denk je dat het geen meerwaarde bied. Veel bloggers lezen ook niet al hun reacties. Ik denk als je echt iets anders te zeggen hebt jou reactie er zeker tot doet.

      • Echt… zijn er bloggers die ze niet lezen? Ik vind de input/feedback/reacties van bezoekers juist zo waardevol. Na ja, misschien in mijn geval ook waardevoller omdat ik ook echt schrijf om jullie te helpen.

  7. Ik vind dat van die eerste 5 reacties heel begrijpelijk, maar tegelijkertijd ook echt een beetje jammer. Er zijn mensen die dus echt hun wekker zetten om op de grote blogs als eerste te reageren. Ik vind dat zo eager overkomen dat ik nooit op die mensen klik. Overigens vind ik het ook leuk als de laatste reactie bovenaan staat, in plaats van de eerste. Ik ga dat bij mezelf even veranderen denk ik 🙂 Dank voor de reminder ;).

  8. Ik ga vaak expres de reacties af, om te kijken wie er leuk reageert, en zo hopelijk wat nieuwe blogs te ontdekken. Andersom hoop ik natuurlijk dat mensen mijn reactie ook leuk genoeg vinden om even te kijken, maar dat is voor mij niet echt een reden om te reageren. Ik moet zeker wel wat toe te voegen hebben, anders reageer ik liever niet. Daar heb ik dan zelf ook niet echt plezier aan namelijk.

    Het idee dat er meer mensen bij de eerste 5 reacties kijken is op zich logisch, maar ook ontzettend jammer. Ik heb op die manier namelijk ook vaak de leukste blogs ontdekt, door gewoon de hele lijst reacties door te lezen – het gebeurt ook vaak genoeg dat de mensen die later reageren even tijd namen om een leuke reactie te schrijven, volgens mij. Zeker bij populairdere posts zie ik juist bij de eerste reacties veel ‘leuke post’-reacties.

    • Daar kijk ik ook vaak naar inderdaad, bij andere blogs en dan wie de leukste reacties achter laten. Dat is leuk! Laatst las ik onder een artikel die over iets ging waarvan de eigenaresse graag tips wilde een reactie met: ‘bedankt voor de tips! ‘… zo jammer.

  9. Pracht artikel! Ik kan me vinden in al je punten.
    Vooral die ene persoon die telkens alleen reageert met ‘leuke post’, die zorgt gij mij al snel voor irritatie. Zo van, ik bezoek je alleen om mijn link achter te laten.

    Zelf probeer ik altijd een nette reactie achter te laten, te laten blijken dat ik alles ook gelezen heb. Soms is het onderwerp erg gevoelig, dan ben ik blij met de “like” knop van wordpress.

  10. Ik ga elke ochtend en avond mijn bloglovin lijstje af, en als ik tijd heb in de middag ook. Ik lees eigenlijk alleen de artikelen waarvan de titel me aanspreekt en in sommige gevallen reageer ik. Ik merk wel dat ik eerder reageer als er een vraag gesteld wordt, net zoals jij nu doet. Had je geen vraag gesteld, dan had ik waarschijnlijk gedacht: “Bedankt voor de info, kan ik wel wat mee.” 😉 maar dus niet gereageerd.

    En ik zie inderdaad wel dat er mensen doorklikken naar mijn site, dus ik heb er wel wat aan, ja.

  11. Ik zou het liefst iedere dag een rondje langs mijn Bloglovin lijstje doen en reageren op de artikels die ik echt interessant vind. Echter schiet dit er regelmatig bij in omdat ik vrij veel bloggers volg en het dan best veel tijd in beslag neem. Ik reageer ook alleen als ik een artikel oprecht heel interessant vind, zoals nu.

    Ik merk het altijd wel als ik gereageerd heb bij andere bloggers. In GA zie ik dan dat mensen hebben doorgeklikt. Dus het heeft zeker wel nut denk ik. Maar wat je zegt, het moet wel meerwaarde hebben.

  12. Stuk voor stuk nuttige tips. Vroeger antwoordde ik zelden op een blogpost, maar eigenlijk is een nuttige reactie, ook een blijk van respect voor diegene die de blog gemaakt heeft, nietwaar?
    Dat van die links in de naam, is wel de meest nuttige, en ook diegene waarbij ik me het meeste erger.
    Zelf maakt het mij niet uit of ik de eerste/vijfde of laatste ben die reageert op een artikel. Ik kan ook gezien mijn werk niet altijd op hetzelfde tijdstip blogs lezen.. De ene dag is dat laat, de andere dag is dat vroeg.

  13. Bij artikelen die ik lees probeer ik ook te reageren maar soms is dit gewoon lastig, zeker als er al heel veel reacties zijn geplaatst. Met mijn reactie wil ik laten zien dat ik het heb gelezen en ook een soort waardering laten zien voor de auteur. Een soort van bedankje. Ik weet hoe blij ik ben met reacties, dus wil ik anderen ook verblijden met reacties. Mijn reacties zijn misschien niet altijd even lang, maar ik probeer in ieder geval eerlijk te zijn, dus als ik het mooi geschreven vind, dan geef ik ook een complimentje. Als ik wegkwijl bij mooie foto’s, dan mogen ze dat ook rustig weten. Ik merk dat de meeste bezoekers op mijn blog juist via mijn reacties op andere blogs komt, dus dat is toch een mooi pluspunt.

  14. Ik maak twee keer per week een rondje door Blogland en laat dan (zinnige) comments achter. Ik vind het wel jammer dat mensen zelden de moeite nemen om een bezoekje terug te brengen en ‘return the favor’.

    Zelf maak ik daarom twee keer per week tijd om iedereen te bezoeken die op mijn blog een comment achterliet. En ik laat dan ook een comment bij hen achter. Gewoon omdat ik weet hoe fijn dat is.

  15. Kim | Kimsbloglife

    Handige tips, ik pas ze vrijwel allemaal toe! Alleen reageer ik wel onder ‘Kim | Kimsbloglife’. Ik ga gewoon zelf ook sneller klikken als ik een blognaam zie, want je naam alleen zegt niets over de blog natuurlijk. En zo weten ze ook meteen dat ik die Kim ben, die van Kimsbloglife, want er zijn zoveel Kimmen… Oké, dat zien ze misschien wel aan mijn foto maar toch. Vinden jullie dat storend dat ik mijn blognaam erbij zet? Ik vraag me dat soms af wat anderen daarvan vinden 🙂

    • Persoonlijk ben ik er minder van gecharmeerd. Omdat ik dan het gevoel krijg dat mensen reageren om hun blog te promoten. Negen van de tien keer ken je die naam van die blog ook nog eens niet, dus zegt het ook weinig over de blog. Voor mij moet gewoon de inhoud doorslaggevend zijn om door te klikken. Overigens, wel minder storend dan de URL in je bericht eronder plakken.

  16. Duidelijk verhaal Laura, dank je wel! En veel ervan blijk ik al goed te doen of komt overeen met waar ik me zelf prettig bij voel dus dat is ook mooi. Maar wat ik me nu afvraag, waarom zou je ‘nofollow’ aanzetten. Dan meet je op die pagina toch niets meer? Dus ook niet of de links die je daar zelf in zet worden gevolgd? En hoe erg is het wanneer Google en anderen wel kunnen meten welke links er op jouw site worden genoemd. Kan je me dat misschien uitleggen? Ik ben heel benieuwd! Hoor het graag van je!

    • No follow betekent niet dat hij niets meet. Hij neemt ze alleen niet mee qua verdelen van pagerank. Dus je geeft geen waarde door en zorgt dat Google natuurlijk alle linkprofielen kan opbouwen. Lees anders ook even het artikel over no follows.

  17. Wat een fijne tips. Ik vind het lastig om soms waarde toe te voegen aan een bericht omdat veel dingen al gezegd zijn. Dan voelt het alsof ik gewoon de rest van de lezers napraat. Maar ik vind het zelf ook fijner als de reactie’s ook daadwerkelijk iets toevoegen of als mensen hun eigen ervaringen delen. Dus ik zal er meer op letten!

  18. Per toeval kom ik op dit artikel terecht. Het is lang geleden dat ik mijn eigen blog heb gehad, maar ik ben onlangs weer gestart. Goed dus, om de up to date do’s en don’t te lezen :). Dank voor het delen!

  19. Hi Laura, Vond dit artikel via google. Er staan zeker goede en fijne tips in voor beginnende bloggers. Ik pas ze eigenlijk allemaal al toe, maar nog niet met voldoende regelmaat helaas. In ieder geval bedankt voor het delen van je info. Door dit interessant artikel ben ik even verder gaan speuren op je site en er staan zeker tips bij waar ik wat aan heb. Ga vooral zo door!

    Groetjes,
    Mariëlle

  20. Gustavo Woltmann

    Dankjewel voor de tips, ik reageer dan wel af en toe op deze blog (omdat ik de tips erg nuttig vind), maar reageren op blogs in mijn niche deed ik nog niet echt. Met deze tips wil ik zeker aan de slag om daar verandering in te brengen.

Laat een reactie achter