Gouden regels bij het gebruiken van tags

20

99% van de bloggers maakt gebruik van tags, maar ik durf te zeggen dat 50% deze niet gebruikt zoals ze bedoelt zijn, ze overmatig gebruikt of simpelweg maar wat doet. Tijd om mijn eigen gouden regels eens te delen!

Ga een rondje Googlen en je staat voor een raadsel: zijn tags nu een toegevoegde waarde voor je website? Ja, als je ze goed gebruikt wel. Zowel voor je zoekmachine-optimalisatie, alsmede voor je gebruikersvriendelijkheid. Ik ging hier in een eerder artikel uitgebreid op in.

Wanneer gebruik je die tags nu eigenlijk?

Nog even een herhaling van mijn eerdere uitleg over tags:

Tags are similar to categories, but they are generally used to describe your post in more detail. Let’s say you’re about to post a recipe for brownies on your foodblog. You’d probably want to use categories like ‘Desserts’ and ‘Baking’ and tags like ‘Chocolate’, ‘Brownies’ and ‘Walnuts’.

Dit is wat WordPress zelf zegt over het gebruik van categorieën en tags. Het dekt precies de lading. Op Blogaholic.nl is blogtips een overkoepelende categorie, maar daaronder vind je tips op het gebied van SEO, social media, schrijven en geld verdienen. Deze tags hebben niet alleen een toegevoegde waarde voor je gebruiker, maar ook nog voor Google. Mits je ze met mate gebruikt.

Blogger Emma, van Wat te doen in Berlijn, verwoordde het ook mooi afgelopen maandag tijdens #blogpraat:

Voordeel van tags ligt ‘m deels ook in SEO. Categorieen fungeren als je inhoudsopgave, tags als hoofdstukken van je blog.

Welke gouden regels hanteer ik bij het gebruiken van tags?

  • Gebruik tags altijd met mate. Nu is mate een relatief begrip, dus waar leg je dan de grens. Persoonlijk hanteer ik bij Blogaholic een maximum van vijf per artikel, maar vaak zijn het er nog minder ook.
  • Welke tags zul je vaker gaan gebruiken? Kijk hier kritisch naar. Je wilt straks niet 2.000 tags hebben, met elk maar één bericht erin. Je krijgt dan half lege pagina’s zonder unieke content. Deze voegen niets toe voor Google, maar ook niets voor je gebruiker.
  • Maak tags aan met terugwerkende kracht. Soms weet je vooraf niet dat je vaker over eenzelfde onderwerp gaat bloggen. Je maakt dan geen tag aan, maar blijkt later toch nog op dit onderwerp terug te komen met een nieuw artikel, of misschien wel meerdere. Maak de tag alsnog aan en voeg deze toe aan de al bestaande artikelen. Dan heb je namelijk wel een goedgevulde pagina.
  • Maak je tag-pagina’s uniek (zoals bijvoorbeeld mijn SEO-pagina) door een introductietekst bovenaan te plaatsen (zie de uitleg in dit artikel). Je pagina krijgt dan opeens meer waarde voor Google en ook voor je gebruiker heeft het toegevoegde waarde.

Teveel tags? Houd een grote schoonmaak!

Regelmatig houd ik een tag-opruiming op Like & Love (it!). We schrijven met meerdere mensen en iedereen gebruikt tags anders. Ik probeer dat goed te controleren, maar als iemand een keer ‘webshop’ i.p.v. ‘webshops’ gebruikt, gaat het toch mis. Of je denkt ergens vaker over te gaan schrijven en dat gebeurt dan toch niet. Haal de bezem er door heen:

  • Voeg overlappende tags samen, zoals webshop en webshops. Kies voor één van deze twee en tag daar alle berichten mee. Verwijder diegene die je niet gebruikt, maar zorg wel voor een redirect zodat je geen 404-pagina’s krijgt.
  • Verwijder ‘lege tags’. Je zult er achter komen dat er heel veel tags zijn met 0. Hoe dit komt? Soms plaats je een tag bij een artikel en besluit deze later te verwijderen. WordPress behoudt de tag echter wel, maar het is een lege pagina. Niet handig! Verwijder deze dus gerust, maak wederom wel weer redirects aan.
  • Wees kritisch! Wees ook kritisch tijdens het opruimen. Slechts één of twee berichten die aan een tag hangen? Bedenk je dan of je deze nog vaker gaat gebruiken. Zo niet, weghalen.

En ongetwijfeld: ook bij jou is er nu werk aan de winkel. Succes ermee! En bij vragen, stel ze gerust hieronder.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties20 reacties

  1. Zoals meestal is dit ook weer een interessant artikel. Wat ik me echter afvraag is of je in de SEO plugin van Yoast de tags op noindex voor robots moet zetten om duplicate content te voorkomen? Op mijn website http://www.kidsbios.nl heb ik dit voor alle zekerheid zo ingesteld, maar vraag me af wat jouw mening hierover is.

    • Terechte vraag, maar ik zeg: “Niet doen”. Zodra je dit doet, worden je tag-pagina’s niet meer geïndexeerd en heb je er dus geen SEO-voordeel aan (wel gebruikersvriendelijk natuurlijk!). Je moet wel duplicate content voorkomen, maar dat kan eenvoudig door:

      * Niet alle artikelen aan dezelfde categorieën te hangen. Als jij een tag hebt die ‘blogtips’ heet en ‘tips’ en je stopt daar dezelfde artikelen in, dan is het een identieke pagina. Kies dan één van de twee. Zorg dus dat tags altijd verschillen qua artikelen, al zullen ze wel overlappen. Als maar niet alles overlapt.
      * Gebruik een unieke introtekst bovenaan je tag-pagina. Hiermee doe je Google (en dus jezelf) een groot plezier. Meer hierover lees je in een eerder artikel over taggen.
      * Maak pas een tag aan als je ook zeker weet dat je hier meer artikelen over gaat schrijven, anders ziet Google allemaal halflege pagina’s, die misschien ook nog eens niet uniek zijn.

      In mijn ogen zijn dit de drie belangrijkste acties als het aankomt op duplicate content.

  2. Ik ben toevallig een tag-opruiming aan het houden op mijn blog. Ik vind het soms nog wel eens lastig, maar ik probeer nu ik veel meer content heb, er weer goed naar te kijken. Ook omdat de gerelateerde artikelen op de tags gebaseerd worden, dus dan moeten ze wel goed ‘staan’.

    • En wat kan daar dan veel tijd in gaan zitten hè? Ben zelf ook met een opruiming bezig op Like & Love (it!) en ook weer met het toevoegen van meer unieke teksten bovenaan de tags. Tijdrovend, maar nuttig. En het maakt je hoofd leeg 🙂

  3. Haha, hier moet ik zeker wat voor doen! Zoals het voor een foodblog wordt omschreven is het wel makkelijk, of bijvoorbeeld een reisblog. Maar mijn blog is nogal ‘abstract’ (zeg maar), dus dat is lastig! Nog even over nadenken dus.

  4. Interessant artikel! Ik weet niet zeker of dit onderwerp aansluit, maar hoe zit het met rubrieken?
    Over tags zeg je “Gebruik tags altijd met mate”, geldt dit ook voor rubrieken?
    Ik ben benieuwd!

        • Voor categorieën geldt nog meer dan voor tags ‘Less = more’. Ik zou er max. 8 aanhouden persoonlijk. Bekijk goed welke tags onder welke categorie vallen. Wat zijn hoofdstukken (categorieën) en wat zijn subhoofdstukken (tags). Bij een foodblog kan voorgerecht een categorie zijn, maar is soep een tag bijvoorbeeld.

  5. Hoi Laura, ik heb je blog net ontdekt en ben nu alles van a tot z aan het lezen. Echt super handig! Ik ben net begonnen met bloggen en heb al veel bruikbare tips op je blog gelezen. Bedankt daarvoor! Dit is ook weer een nuttig artikel, scheelt mij straks weer een hoop uitzoekwerk!

  6. Ik maak zelf op dit moment helemaal geen gebruik van tags. Ik moet me daar ook maar eens in gaan verdiepen! Ik denk dat ik binnenkort wel mijn categorieën moet gaan opruimen. Daar zijn er namelijk ook zoveel van en ook veel onnodige!

  7. Hoi! Fijne site met handige tips, dank daarvoor! Heb je misschien ook een tip of ik mijn tags zichtbaar moet maken of niet? Ik vind het zo lelijk staan onder mijn blogberichten namelijk. Bovenaan mijn blogberichten stonden eerder ook de categorie(en), maar die heb ik om die reden ook al verwijderd. Thoughts?

    • Laura

      Ik zou nimmer tags en categorieën verwijderen. Deze zijn niet alleen gebruikersvriendelijk, maar helpen Google ook om makkelijk door je website te crawlen en deze pagina’s te indexeren. Als je het lelijk vindt, zou ik wat aan de opmaak doen 🙂

  8. Hoi Laura,
    Bedankt voor al die fijne tips! Ik moet namelijk ook snel eens beginnen aan een grondige opruiming ‘achter de schermen’. Fijne tips hoor, ik steek er meer van op én ik besef dat ik nog heel wat werk voor de boeg heb.
    Je spreekt dat je eventueel bepaalde tags kan verwijderen, zolang je maar een redirect eraan vastkoppelt zodat je geen 404-pagina’s krijgt. Hoe doe je dat precies, zo’n redirect aan vastkoppelen? Heb je daar ook een tutorial over? 🙂
    Bedankt alleszins, ik lees met heel veel interesse verder hier!!!
    Liefs, Inge x

Laat een reactie achter