Contact Form 7: het ideale contactformulier voor je blog

8

Hoewel veel themes tegenwoordig een standaard conctactformulier leveren, wijk ik er standaard vanaf. Contact Form 7 is één van mijn favoriete WordPress-plugins en deze gebruik ik dan ook voor elke contact-pagina. Waarom? Lees snel verder!

Waarom een contactformulier in mijn ogen noodzakelijk is

Wil je in contact komen met je doelgroep, dan is social media een walhalla, maar ook een contactformulier. Feedback, opmerkingen, vragen; via een contactformulier is het voor bezoekers laagdrempelig om dit met jouw te delen. Potentiële klanten (bijvoorbeeld voor mijn fotografie) kunnen vrijblijvend hun vragen stellen. Ook tijdens hun werktijd, dan hoeven ze niet van hun werkplek op te staan om te bellen. En ook na sluitingstijd kunnen ze hun vraag/opmerking kwijt.

E-mailadres versus contactformulier

Waar de ene bezoeker het liefst een contactformulier invult, wil de andere bezoeker je liever mailen zodat de uitgaande mail bewaard kan worden. Zorg dat je je bezoekers altijd beide opties aanbiedt; plaats op je contact-pagina een formulier én een e-mailadres. Zelf hoop ik altijd dat mensen het contactformulier invullen. Waarom?

Creëer je eigen formulier en je kunt bepalen welke velden voor jou belangrijk zijn. Een duidelijk onderwerp bijvoorbeeld. Bel je graag met potentiële klanten? Zorg dat je het telefoonnummer veld verplicht maakt. Voor Foto van jouw bruiloft laat ik mensen hun geplande trouwdatum invullen. Zo zie ik direct in de eerste mail of ik wel beschikbaar ben. Ook handig; vraag in het formulier hoe bezoekers je hebben gevonden. Zo weet je direct welke van je (marketing)activiteiten helpen.

Maak het formulier echter niet te uitgebreid; dit kan ook afschrikken. Vraag alleen wat echt nodig is. De rest van de informatie kun je wel vragen in een mail terug of als je ze belt naar aanleiding van het ingevulde formulier.

Waarom Contact Form 7?

Vrijheid! Met Contact Form 7 bepaal je zelf welke velden je de bezoeker in wilt laten vullen én hoe deze bij jou in de mail belanden. Je hebt oneindig veel mogelijkheden; handige drop-downs, het toevoegen van bijlages, een maximaal aantal karakters per veld. Eigenlijk kun je compleet los gaan, zonder dat het ingewikkeld wordt. Daarom ook geen eenvoudig stappenplan met enorm veel printscreens. Stuur jezelf gewoon een testmailtje en je ziet direct of het werkt. Try. Fail. Try. Succeed!

En het meest handige? Is jouw contactformulier klaar, dan krijg je een shortcode die je heel eenvoudig in elke pagina en zelfs in elke post kunt plaatsen. Simpelweg waar jij wilt. Wil je meerdere formulieren plaatsen op je website dan is dat op deze manier ook geen enkel probleem.

Waarom je meerdere contactformulieren zou willen plaatsen? Een klein voorbeeld; ooit zocht ik modellen voor een portfolioshoot. Ik maakte hier een speciaal invulformulier voor. Waarbij ook leeftijd een veld was en men kon een foto mee uploaden. Wist ik meteen welk vlees ik in de kuip had. Ideaal!

Maak jij al gebruik van contactformulieren? Nee? Download snel Contact Form 7.

 

 

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties8 reacties

Laat een reactie achter