Houd een blog kalender bij met Edit Flow

12

Werk je met meer mensen aan één blog of plaats je zelf meerdere artikelen per dag, dan is het nog wel eens lastig het overzicht te houden. Met de plugin Edit flow kun je eenvoudig een blog kalender bijhouden.

In de tijd dat ik voor Like & Love (it!) één artikel per dag schreef, in mijn eentje, was alles vrij goed te plannen. Ik werkte niet vooruit, ik schreef gewoon elke dag wat en publiceerde het als het artikel klaar was. Maar Like & Love (it!) groeide en er kwamen meer schrijver. We gingen van één naar twee, en later drie artikelen per dag. In de voorbereidingen op de kerstdrukte zitten we zelfs op vier artikelen per dag. En we schrijven vooruit, op dit moment staan er meer dan 50 artikelen klaar.

Wanneer plaats je wat?

Het is met zoveel artikelen haast onmogelijk om helder op je netvlies te hebben wat er al geschreven is en wanneer dit geplaatst wordt. Enige tijd geleden besloot ik dan ook op zoek te gaan naar een plugin die mij de mogelijkheid gaf een blog kalender bij te houden. Eentje waarbij ik makkelijk artikelen kon verschuiven qua datum zonder dat ik steeds de artikelen hoefde te openen en de publicatiedatum moest editten. Eentje waarin ook concepten naar voren komen en niet alleen reeds ingeplande artikelen.

De zoektocht naar een blog kalender

Het bleek een ware zoektocht, want er zijn nogal wat WordPress-plugins die je de mogelijkheid tot het bijhouden van een blog kalender bieden. Ik maakte ene longlist en uiteindelijk bleef er een short list over na het bekijken van de opties en screendumps. Ik heb ze allemaal getest en er kwam duidelijk één winnaar naar voren: Edit Flow.

Meer dan een blog kalender

Edit flow is zoals de naam al zegt, meer dan enkel een blog kalender. Het is een (gratis!) plugin die je een complete workflow cadeau geeft. Je krijgt naast de blog kalender een grote hoeveelheid opties voorgeschoteld. Een aantal voorbeelden:

  • Custom status. WordPress wordt standaard opgeleverd met bijvoorbeeld de statussen ‘draft’ en ‘publish’. De custom status-optie maakt het mogelijk om zelf statussen in et stellen. Bijvoorbeeld ‘Eindredactie nodig’ als het artikel nog nagelezen moet worden. Zeker op grote blogredacties is het handig om te zien in welk deel van het proces een artikel zich bevindt.
  • Editorial comments. En public op je fouten gewezen worden, is nooit fijn. Edit flow biedt de mogelijkheid om de auteur en de (eind)redacteur in gesprek te laten gaan over de inhoud, mogelijke fouten en suggesties. Zonder dat andere redactieleden dit meekrijgen.
  • Notifications. Stuur schrijvers, eindredacteuren of andere groepen van medewerkers eenvoudig in één keer een mailtje vanuit je dashboard. Ook het sturen van individuele mail (over bijv. gewijzigde statussen van artikelen) is mogelijk.

Heel eerlijk: voor mij is de blog kalender het belangrijkste onderdeel van Edit flow, gezien de grootte van mijn redactie is de rest niet nodig. Gelukkig kun je eenvoudig de onderdelen die je niet gebruikt uitzetten.

Waar vind je de blog kalender & hoe werkt deze?

Na het installeren van de plugin (die je download op WordPress.org of installeert via de plugin-optie van je dashboard) verschijnt onderaan je linkerkolom ‘Edit flow’. Hier kun je de onderdelen aan & uitzetten die je wilt gebruiken. Afhankelijk van welk onderdeel je installeert, zal deze elders in je admin verschijnen. De blog kalender verschijnt helemaal bovenin, onder ‘Dashboard’.

Blog kalender

De blog kalender doet denken aan zo’n grote, ouderwetse tafel-kalender. Met één groot voordeel: als je een artikel wilt verplaatsen (i.v.m. een actualiteit of een winactie die voorrang moet krijgen) sleep je de artikelen gewoon naar een andere datum. Houd er wel rekening mee dat dit alleen kan als jouw artikel nog als concept staat, niet als deze al is ingepland (geagendeerd) of gepubliceerd. Ik werk zelf overigens altijd met ‘concepten’, ik plan iets nooit vooraf in. Gewoon omdat ik graag invloed heb op wat ik wanneer plaats en op het laatste moment kan en wil beslissen of iets toch op een ander moment moet worden gepubliceerd.

Nog meer voordelen van deze blogkalender

  • Heb jij vaste publicatiedagen voor bepaalde rubrieken? Plaats je bijvoorbeeld elke maandag een week-plog, of elke vrijdag jouw favoriete recept. Met de kalender heb je snel overzicht in wat je nog vooruit moet werken, en voor welke rubriek je nog tekort komt. Het bijhouden van een blog kalender kan er in dit geval voor zorgen dat je systematischer en efficiënter te werk gaat.
  • Door het overzicht dat je in één oogopslag hebt met deze blog kalender kun je er voor zorgen dat je een goede balans houdt tussen de verschillende soorten berichten die je plaatst. Zo zie ik snel wanneer ik teveel focus op plugins of wanneer er te weinig ruimte is om leuke blogs in de spotlights te zetten. Ik wil het natuurlijk wel graag afwisselend voor jullie houden en jullie óók niet overspoelen met mijn grote liefde voor SEO.

Werk jij al met een blog kalender? En zo ja, waarom? Ook als je het bewust niet doet, hoor ik natuurlijk graag waarom.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties12 reacties

  1. Ik gebruik editorial calendar. Ook zo’n fijne. Daarmee kun je ook een kalender zien en wat je wanneer hebt ingepland staan, alleen heb je niet die extra dingen. En je kunt ook slepen, geloof ik. Maar dat weet ik dus niet 100% zeker. Ik vind het ook wel fijn werken. 🙂

  2. Ja, ook ik gebruik Editorial calendar (je kan inderdaad ook met de artikelen slepen). Edit flow lijkt me een fijn alternatief, vooral als je wat vaker publiceert en lang op voorhand schrijft. Is het een gratis plugin?

    Ik heb lang zonder blog kalender gewerkt. Nu kan ik ‘m niet meer missen. Eigenlijk zou zoiets standaard in elk blogplatform moeten zitten…

    • Bij mij werkte het slepen niet goed in geval van concepten. Sprongen ze weer terug 🙁 En ik werk vooral met concepten, werk minder met ingepland, omdat ik vaak last minute nog wissel. Edit flow is overigens geheel gratis.

  3. Ik heb de plugin edit flow naar aanleiding van je artikel geïnstalleerd maar bij mij werkt het op de één of andere manier niet. Artikelen die ingepland zijn verschijnen namelijk niet. Daarbij verdwijnt een artikel ook uit de kalender als ik het een keer bekijk. Is dit toeval of doe ik iets verkeerds?

  4. Editorial Calendar is mijn keuze! Werkt top en eenvoudig, Edit flow ook geprobeerd maar deze vond ik zelf minder overzichtelijk door de vele mogelijkheden die wij eigenlijk toch niet gebruikte.

    @Kirsten: Als je geplande posts niet geplaatst worden, probeer eens de plugin “WP Missed Schedule”. Dat loste bij ons de problemen op!

    • Die kan je uitzetten he? 🙂 bij mij was de plug-in dan een minder zware belasting voor de snelheid dan met Editorial Calender. Ook niet onbelangrijk!

      Dank ook voor je aanvullende tip!

Laat een reactie achter