Domeinnaam kopen: waar je op moet letten bij het kiezen van een hosting provider

15

Hoewel het gros van de bezoekers van Blogaholic.nl al een eigen domeinnaam heeft, krijg ik ook regelmatig vragen van bloggers die nog bij Blogger zitten, of op een gratis WordPress-domein. Ze vinden de stap moeilijk, willen een domeinnaam kopen, maar weten niet waar ze op moeten letten bij het kiezen van een hosting provider. Tijd om hen op weg te helpen!

Het kiezen van een domeinnaam (let hier op!) is al een flinke uitdaging an sich. Je weet dat je wilt overstappen, maar die domeinnaam is alles bepalend. Ben je daar dan eindelijk uit, en blijkt de gekozen domeinnaam ook daadwerkelijk vrij, dan moet je nog een keuze maken uit de vele hosting providers die er zijn. En dat kan lastig zijn, vooral als je niet weet waar je op moet letten. Tijd om dat inzichtelijk te maken zodat jij de juiste keuze kunt maken!

Waarom een eigen domeinnaam kopen?

Gemak & eenvoud, en soms onwetendheid: dat is waarom veel bloggers in eerste instantie kiezen voor een gratis blog-omgeving. Maar als je enige tijd blogt en steeds meer de mogelijkheden ontdekt van het bloggen, zul je merken dat deze platformen ook grenzen hebben. Terwijl jij vrijheid wilt om je blog zo in te delen als je wilt. Een eigen domeinnaam is dan de oplossing. Buiten dat een eigen domeinnaam ook nog eens voordelen biedt voor zoekmachine-optimalisatie.

Musthaves bij het kiezen van een hosting provider

  • Maak je keuze voor het platform waar je mee gaat werken. De meeste bloggers werken met WordPress en ik juich dit alleen maar toe. Je kunt kiezen uit eindeloos veel thema’s (betaald of onbetaald) en veel plugins waarmee je je blog kunt uitbouwen en een eigen gezicht kunt geven aan je blog.
  • Een veelgestelde vraag: hoeveel gigabyte dataopslag heb ik nodig? Dit is geheel afhankelijk van het soort blog dat je hebt. Mijn fotografiewebsite leven op beeld en vragen derhalve meer ruimte. Maar een gemiddelde blog blijft onder de 1GB (als je je foto’s opslaat voor webgebruik!). Like & Love (it!) bevat inmiddels meer dan 1.200 artikelen met beeld en hier heb ik nu zo’n 0,7 GB verbruikt. Laat de hostingpakketten met enorm veel gigabytes dus gerust links liggen.
  • Verwacht je meerdere domeinnamen vast te leggen bij een hosting provider? Kijk dan of je een hosting provider kunt vinden waar je alles in één hostingpakket kunt onderbrengen. Dit scheelt veel extra kosten.
  • Let op het werkgeheugen. Pakketten als WordPress worden steeds uitgebreider, evenals de thema’s en de plugins. Een geheugen van 64mb zal in het begin voldoende zijn, maar hoe groter je database wordt en hoe meer plugins je installeert hoe ‘gevaarlijker’ het wordt. Ga voor een hostingpakket met 128mb werkgeheugen.
  • Laat je niet misleiden door goedkope aanbiedingen. Lees de kleine regels, en kijk wat je moet betalen als je wel een groter pakket nodig hebt of wat je moet betalen na het eerste jaar.
  • Hoe belangrijk is service voor jou? Heb je een kleine blog en is het geen ramp als je een keer twee uur offline bent, of er op zondag uit ligt? Of wil je direct je provider kunnen bellen of mailen, waarbij er ook direct actie wordt ondernemen. Bekijk de service uren van de hosting provider. Twijfel je over de service van een hosting provider? Mail eens een oriënterende vraag en kijk hoe snel ze antwoorden.
  • Neem reviews met een korreltje zout. Er wordt helaas nog veel door hosting providers gesjoemeld met reviews. Beter kun je ervaringen vragen aan mede-bloggers.
  • Zie jij op tegen de installatie van WordPress? Ga op zoek naar een hosting provider die werkt met Installatron. Je kunt dan, zonder technische kennis, met een wizzard eenvoudig WordPress op jouw domeinnaam installeren.

Hoe belangrijk is een SSL-certificaat?

Afgelopen jaar kondigde Google aan waarde te gaan hechten aan SSL. Ofwel: zit jouw website achter SLL (een slotje, zoals banken dit ook gebruiken, herkenbaar aan de https://) dan weegt dit positief mee in je ranking. Google weegt dit op dit moment nog niet mee, ze willen webmasters de tijd geven om dit in orde te maken. In de toekomst zal dit wel een rol gaan spelen, maar in mijn ogen minder zwaar als goede content, de juiste url-structuur en een natuurlijk linkprofiel. SSL is vooralsnog vooral belangrijk als je bijvoorbeeld een webshop hebt en gegevens van bezoekers verwerkt. Op lange termijn kan het wel nodig zijn, en dan is het handig als jouw hosting provider hiervoor de juiste service biedt.

Welke hosting providers zijn écht goed?

Een vraag die ik regelmatig krijg, maar die lastig te beantwoorden is: ik heb simpelweg te weinig ervaring met alle hosting providers. Toen ik startte, waren al mijn websites bij MijnDomein ondergebracht. Een prima start, de online support ging snel, maar toen ik tegen de beperking van een geheugen van 64mb aanliep en ik alleen 128mb kon krijgen in een veel te duur pakket (waarbij ik mijn website ook nog eens op een ingewikkelde manier moest verhuizen, inclusief off tijd) ben ik om mij heen gaan kijken.

Inmiddels host ik nu ruim een jaar al mijn websites bij JustHost.nl. Dit bedrijf is door Petra Blankwaard opgestart. Zij had zelf de nodige frustratie met de hosting providers waar zij contact mee had en vond dat het beter kon. Gevolg? Een kleine hosting provider met een service waar je u tegen zegt. Iemand die je zelfs op zondag helpt met je problemen, die mailtjes verstuurt midden in de nacht. Die je advies geeft als je opslag tegen de max. dreigt te lopen en met handige plugins komt aanzetten voor het comprimeren van bestanden of het opruimen van je database. Je hebt service via Twitter, én ideaal: één hostingpakket voor al je websites. Dit scheelt mij, met inmiddels bijna 10 geregistreerde domeinnamen bij Just Host, enorm veel geld.

Interesse om over te stappen?

Heb je vragen over een eventuele aanschaf van een domein of overstap, schroom dan niet Petra via Twitter te benaderen. Je zult dan meteen ervaren hoe goed en snel haar service is.

Hopelijk kun je nu bewust kiezen voor een hosting provider én eindelijk een domeinnaam kopen. Succes met je blog!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties15 reacties

  1. Dit is zeker een blog waar ik wat aan heb. Ik ben er echt over na aan het denken om dit jaar een domein voor mijn blog te gaan aanschaffen. Maar ik weet nog niet helemaal hoe ik dat aan moet pakken. Dus ik ga hier even rustig op de site lezen en wie weet. De aanbieding in deze blog onthoud ik in elk geval even 😀

    • Leuk om te horen, Patricia! Laat je weten als het gelukt is en je je eigen domein hebt? Mocht je voor die tijd specifieke vragen hebben, stel ze gerust via Twitter aan Petra van JustHost.

  2. Dit klinkt wel echt als ideale service! Zeker nadat mijn blog 11 uur lang offline is geweest om onbekende redenen en ik mijn hostingprovider in het weekend natuurlijk niet kan bereiken.

  3. Ja echt een super website is justhost.nl Ik heb net een pakket bij hun besteld en ze hebben mij prima geholpen op twitter, en echt super snel antwoord. Het is zo super dat morgen mijn blog live staat met mijn eigen domeinnaam yeaaah!! Ik ben super blij en bedankt voor deze geweldige blogpost, dit heeft mij echt super geholpen.

    Liefs Melissa

  4. Hi Laura,

    Ook ik blog al een tijdje op WP en ik wil nu overstappen naar een eigen domeinnaam + webhosting. JustHost.nl als hosting ziet er aantrekkelijk uit, maar is Petra ook op andere manieren te bereiken dan twitter? Ben namelijk zelf helemaal geen twitteraar.

    Leuke informatieve blog.

    Gr. Amanda

    • Uiteraard kan dat! Ik heb zelf het meeste contact per mail (support@justhost.nl). Binnen twee uur meestal antwoord. Nummer hebben ze ook, maar heb ik even niet bij de hand.

  5. Hoi, ik heb een vraagje. Ik lees allerlei blogs met tips en het is wel nuttig denk ik maar de verschillen tussen alles zijn zo groot! Ik wil namelijk een webhosting, want ik wil naar een eigen domein. Sommige zijn 5 euro per maand en bij andere zie ik het al voor 50 cent per maand. Ik denk dat het verschil vooral in opslag zit, maar hoe kan ik inschatten hoeveel schijfruimte/opslag ik nodig heb?

    • Ik denk dat die 50 cent per maand alleen een domein is of niet? Dat heb je al snel voor 5 tot 9 euro per jaar. Qua opslag ligt het er net aan hoeveel je gaat plaatsen en hoeveel en hoe groot beeld daarbij. Voor Blogaholic gebruik ik nog geen halve GB, maar beeld is hier ondergeschikt. Like & Love (it!), met aanzienlijk meer artikelen én meer beeld, gebruikt zo’n 1,5 GB.

      Bij veel hostingpartijen kun je tussendoor upgraden, dus dat is geen probleem. Ik zou dan alleen wel vooraf kijken of je daar alleen bij een lage opslag goedkoper uit bent. Sommige ‘goedkope’ providers blijken bij hogere opslag opeens heel duur.

      • Bedankt voor je reactie. Dat dacht ik ook, hoe kan webhosting nou 50 cent per maand zijn? Maar ik zie het bij Versio voor 1500 MB opslag en bij Vimexx voor 2GB. Wat is dan het verschil tussen bijvoorbeeld één van die twee hostingaanbieders en Just Host? Bij Just Host heb je voor 2,50 per maand 600 MB. Dat lijkt dan echt overbodig betalen in vergelijking met die anderen, maar ik ben bang dat ik me juist door goedkope prijs laat verleiden en dan met een slechte hosting zit.. maar ik ben ook bang dat ik aan 600 MB opslag bij Just Host nooit genoeg zal hebben.

        • Ligt er net aan hoeveel je gaat bloggen en beeld gaat gebruiken. Ik zou daar met Blogaholic (waar dat ik niet meer data heb voor alle websites bij elkaar) na bijna twee jaar nog steeds genoeg aan hebben. En je kan nog steeds upgraden.

          Service is ook een belangrijk punt; ik ben superblij met JustHost wat dat betreft.

  6. Goed artikel! Ik vroeg me alleen af, verschilt het bijvoorbeeld per host of je beter gevonden wordt in Google? Of heeft dat niets met een hosting te maken? Mijn blog is al vanaf het begin bij dezelfde host, ik twijfel nu om over te stappen omdat de service ook niet heel best is..

    • Snelheid is een factor. Snelheid is een combinatie van elementen. Waaronder de hosting (maar bijv ook de zwaarte van afbeeldingen en plug-ins).

Laat een reactie achter